Cum poți avea mai multă încredere în tine

23 nov.

 

 

Vorbind din proprie experiență, lipsa încrederii în mine vine din copilărie. Am fost învățată din școală, că dacă nu ai un talent înnăscut, dacă nu pari a excela în nici un domeniu, atunci ești un mediocru și așa vei rămâne pentru tot restul vieții, că dacă nu ai niște atuuri, dacă nu te-ai născut într-o familie înstărită, nu poți avea succes. Sunt convingeri cu care am crescut și care mi-au subminat încrederea în propria persoană.

Mi-am pierdut de foarte multe ori încrederea în mine dar, spre norocul meu, sunt genul de persoană care acum e la pământ și după câteva ore se ridică, cu și mai multe forțe.

Din perspectiva mea, atunci când nu crezi în tine, când ai sentimente de inferioritate, e foarte greu să începi. E greu să începi să crezi că și tu poți și nu e suficient doar să-ți spui: gata, acum cred în mine.
Încrederea pleacă din interior, iar tu nu poți schimba totul într-o clipă, nici în câteva zile, de multe ori nici în câteva luni sau ani.
Ceea ce știu sigur însă, e că poți începe să clădești această încredere doar educându-te permanent și acționând apoi, urmărind oameni care sunt deja așa cum vrei tu să fii, urmărindu-le comportamentele, încercând să le implementezi și la tine.
Chiar dacă nu te simți un om de succes din prima, dar dacă acționezi ca și când ai fi, și faci în mod repetat și consecvent ceea ce oamenii de succes fac, vei vedea că lucrurile în viața ta încep să se schimbe.
O să începi să ai mici succese, o să capeți mai multă încredere în tine, o să te simți mai valoros.
Și uite așa ai început să-ți crești stima de sine, care este esențială în a avea succes, indiferent de ceea ce înseamnă pentru tine succesul, indiferent de sfera în care ți-l dorești.
Când ai o mai mare stimă de sine, începi să acționezi mai mult, cu mai multă încredere.
Iar dacă acționezi cu încredere, vei ajunge să fii încrezător în tine, în forțele proprii, în potențialul tău.
Și, totul se învață! Se învață prin antrenament și repetiție. Doar practicând îți vei dezvolta încrederea în tine.
Și știu, nici mie nu-mi iese întotdeauna, am și eu momente când sunt jos, dar nu-mi dau voie să stau prea mult acolo. Pentru că am învățat că nici un rezultat nu e definitiv și dacă nu a ieșit așa cum îmi doream, atunci va trebui să abordez altfel situația respectivă.
Ceea ce m-a ajutat mult pe mine, a fost să învăț să amân satisfacția. Să nu mai fac ce e ușor și amuzant, ci să fac ceea ce e greu dar necesar.
Este în natura umană să căutăm întotdeauna calea cea mai scurtă și ușoară pentru a obține ceea ce ne dorim. Și mai vrem să obținem acum, pe loc. Dar pe termen lung, efectul acțiunilor noastre va fi o slabă realizare.
Învață să aștepți recompensa, doar așa ea va fi mai mare și pe termen lung.
Dezvoltă-ți auto-disciplina, partea voinței de a te forța să faci ceea ce știi că te ajută, chiar dacă îți place sau nu, chiar dacă ai chef sau nu.
Întărește-ți caracterul!
Toți avem uneori frică de eșec, de respingere, sentimente de inferioritate. Și oamenii de succes le au, doar că ei reușesc să le controleze, prin practică și exersare.
Stima de sine și încrederea vin doar din auto-control. Să reziști tentației de a face ceea cea ai făcut și până acum, dar nu ți-a adus rezultatele dorite, și să rămâi la a face ceea ce știi că e bine pe termen lung, până când reușești.
Ce să zic? Îmi pare rău că te dezamăgesc și nu am soluția ca tu, de mâine, să ai mai multă încredere în tine sau, de mâine, să fii un om de succes.
Așa cum am mai spus, pentru a deveni ceea ce vrei să devii, trebuie să te ajuți să crești.
Iar dacă nu te implici tu în asta, nu te aștepta ca alții să o facă pentru tine.

Te las cu o întrebare. 🙂
Tu cum îți crești încrederea în tine?

2 thoughts on “Cum poți avea mai multă încredere în tine

  1. O să răspund întâi la întrebare: în ultimii ani am descoperit cum mă puteam autoîncuraja atunci când ceva ce aveam de făcut îmi părea greu sau imposibil. Îmi spuneam „Cineva trebuie să o facă. Păi atunci, să fiu eu acel cineva, de ce să fie chiar altcineva. Că sunt bună la suflet, cum să las pe altcineva să se chinuie”. Mda, eram și un pic modestă.

    Aș vrea să adaug ceva. Nu sunt de acord cu încheierea ta. Nu ai soluția? Ba chiar ai descris-o mai sus! Evident, pentru cine are ochi să citească 🙂

    • Mulțumesc pentru răspunsul tău, Iustina! Referitor la soluție, am zis că îmi pare rău că nu am soluția prin care voi, citind-o, să începeți să aveți încredere în voi de MÂINE. Totul cere timp, disciplină și implicare. Nu mulți sunt pregătiți să aștepte, așa că foarte mulți rămân în zona de confort. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.