Despre amânare sau procrastinare, cum vrei tu să-i spui

20 nov.

ocean-water2

 

 

Să vorbim puțin despre amânare, pentru că e o problemă comună și una din problemele cu care mă confrunt și eu. Nu prea mă fixez eu pe probleme, dar îmi dau seama unde greșesc și încerc să corectez, chiar dacă nu am întotdeauna elanul necesar.

Nu-mi place să calc. De ce vă spun asta? Pentru că așa mi-a venit ideea acestui articol, în timp ce călcam. Adunasem o stivă de rufe ce trebuiau călcate și cu cât se adunau mai multe, cu atât mai greu îmi era să mă apuc de ele. Mintea îmi tot șoptea, despre cât de mult urăsc să calc, că dacă le las și astăzi, mâine, poate, am mai mult chef de ele. Ghici ce? Experimentez de o săptămână și nu-mi vine nici un chef. 🙂
De obicei, cheful vine făcând. Sau nu vine nici atunci, dar satisfacția pe care o ai după ce ai făcut ceva ce știai că trebuie făcut, chiar dacă nu îți place prea mult, depășește starea inițială de disconfort. Iar pe lângă satisfacție, la finalul lucrului bine făcut, primești și foarte multă energie. 🙂
Când începi să amâni a face lucruri ce trebuiesc făcute, găsești alte lucruri mai importante sau doar care îți plac mai mult, în ”to-do list”-ul tău, de care să te ocupi imediat. De multe ori pierzi timpul fără rost, pentru că o parte din mintea ta rămâne focusată pe faptul că ai ceva de făcut și n-ai făcut, iar tu nu poți să mai dai 100% din potențialul tău pentru rezolvarea altor task-uri importante.

”Amânarea este hoțul care îți fură vremea.”
-Somerset Maugham

Cam așa s-a întâmplat zilele astea, când am tot amânat să fac ceva ce nu-mi place. Randamentul meu a scăzut pe toate planurile. Ai zice că ce treabă are randamentul, la modul general, cu faptul că n-am călcat niște rufe la timp. Păi are, că în mintea mea, tot apărea starea de vinovăție, pentru faptul că am tot amânat. Iar această stare, mi-a influențat starea generală. Logic, nu?

Dar azi mi-am dat un șut în fund și m-am postat direct în fața mesei de călcat, asta, până nu-mi venea în minte vreo altă idee, cum că e duminică și mai bine le las pe mâine. Adevărul e, că e mai plăcut să bănănăi pe internet, fără vreo țintă precisă, doar că nu te duce la nici un rezultat.
Ce mă sfătuiesc eu și ce te sfătuiesc și pe tine:

-Pune-te cât mai repede în acțiune, atunci când știi că ai ceva de făcut, mai ales atunci când nu îți place prea mult, că dacă aștepți prea mult, analizezi prea mult, e tot mai greu să te apuci de treabă!
Și…
-Nu lăsa amânarea să stea în fața obiectivelor tale, pentru că amânând lucruri mici, nu te poți concentra nici pe lucrurile mari!

Zi super productivă și fără amânări! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.